Posted by on 21 mei 2023

Vanmorgen op tijd bed uit, want voor dat we naar de duikstek zouden af reizen, gingen we eerst Paul ophalen. Paul, onze buddy uit Bonaire is weer voor een aantal weken in Nederland en dan gaat hij altijd een keertje met een duik mee. Nee niet om te duiken, want hij is inmiddels een minimale water temperatuur van 25 graden gewend en dan duik je niet meer in water dat 10 graden lager ligt. Maar goed, Paul opgehaald en richting Elemeet (Scharrendijke) gereden. Normaal rijd ik via Willemstad en Bruinisse richting de diverse duiklocaties, maar vandaag reden we langs de raffinaderijen van Pernis richting Ouddorp. Het eerste deel van de rit was niet om naar huis te schrijven, maar eenmaal bij Rockanje aangekomen wordt het uitzicht beter. Ja Taco, ik zeg het echt! Bij Port Zeelande aangekomen, werden we van de hoofdweg afgestuurd om vervolgens parallel te gaan rijden. Na een uurtje rijden vanuit het centrum van Dordrecht waren  wij aangekomen bij de parkeerplaats van duiklocatie “Het dolfijntje”, waar Susan al vol verwachting de omgeving aan het verkennen was. Niet veel later arriveerde Taco, Lex en ook Joke. Zoals van de Buddy’s gewend was ook vandaag iedereen weer op tijd.

Nadat iedereen elkaar had verwelkomt werd nog even onderling gedold, maar toen ook dat klaar was liet Lex zijn gemaakte bord voor “onze” duiklocatie zien. Erg mooi gemaakt, Lex! Het houtenbord met naam van de duiklocatie en ons logo ging hij niet veel later eigenhandig bij de spoor overgang plaatsen zodat iedereen voortaan weet waar de instap van deze duikstek is. Ondertussen was de rest zich aan het voorbereiden voor de duik. Francis en Joey (neefje van Lex en Francis) gingen lekker op de sub het Grevelingenmeer op, Sandra ging op haar beurt even lekker een stukje zwemmen terwijl de rest van de groep richting de instap liep. Sandra was inmiddels alweer aan de terug weg begonnen toen wij de instap bereikte en ons klaar maakte om richting de hangcultuur te zwemmen (boven water).

Na enkele minuten zwemmen waren we aangekomen bij de hangcultuur. Voordat wij afdaalde zagen we nog enkele vinnen van Taco en Susan die wel even onderwater richting de hangcultuur zouden duiken…. Samen met Joke en Lex ben ik afgedaald om, zoals afgesproken, 20 minuten heen en 20 minuten terug langs de hangcultuur te duiken. Het zicht was echt super, zeker 5 meter zicht en op een maximale diepte van 12 meter keek je zo naar boven langs de hangcultuur. In en rond de hangcultuur is volop leven. Diverse soorten krabben en kleine Noordzee krabben zijn te bewonderen. Maar ook Spookkreeftjes, Botervisjes en Zeedonderpadjes.

Na een kleine 40 minuten waren we terug waar we waren afgedaald en zijn we richting de instap gedoken. Eenmaal op een diepte van 4 meter zijn we parallel gaan duiken met de duik om zo terug richting de auto’s te komen, die ongeveer 300 meter vanaf de instap stonden. Dit bleek nog eens iets meer dan driekwartier te zijn, maar gelukkig waren de flessen goed gevuld. Op deze diepte, en iets ondieper, is ook volop leven te vinden. Tussen de verschillende groene, bruine en rode wieren zijn ook hier diverse krabben te vinden. Ook zitten hier veel slakken zoals de Brede Ringsprietslak en Groene Wierslak. Naast deze kleine mooie slakken zitten er ook veel Noordzeekrabben tussen de verschillende wieren, sommige zelfs gebroederlijk boven elkaar.

Het was bijna anderhalf uur later toe ook de laatste duikers van ons het sein “veilig” gaven toen ze bovenwater kwamen. Rustig werden de vinnen afgedaan om daarna de dijk op te lopen, zigzaggend tussen alle stekelplanten. Nadat iedereen alles had opgeruimd en ingepakt werd tussen de auto’s een plekje gezocht om, uit de wind, met zijn alle rustig te kunnen zitten en na te praten. Toen eenmaal Taco zijn bus weg reed was ook de beschutte locatie verdwenen en ging iedereen ook inpakken en zoals dat wel eens gezegd wordt “wegwezen”.

Wij zijn nog even bij “Nieuwe Kerkweg” gaan vullen, waar de parkeerplaats helemaal vol stond en ook bij “Even Pause” waren nog maar enkele zit plaatsen vrij. Daar hebben wij ook dankbaar gebruik van gemaakt om nog even te genieten van een frietje “Even Pause”. Na onze lunch te hebben genuttigd zijn ook wij richting huis gereden, maar dat duurde wat langer dan we gewend waren, want half Duitsland ging na een lang weekend terug naar huis. Oftewel anderhalf uur later we eindelijk thuis van een heerlijke duik ochtend die weer ouderwets gezellig was. Iedereen bedankt!

Zoals jullie weten worden er altijd foto’s en video’s gemaakt van de duik, ook dit keer. De laatste foto’s komen tijdens het schrijven van deze blog net binnen vallen.

Komend weekend duiken we natuurlijk ook weer. Omdat het dan Pinksteren is duiken we op 2e Pinksterdag, verdere informatie volgt komende donderdag zoals jullie gewend zijn.