Posted by on 29 mei 2023

Vanmorgen op tijd uit bed om weer vroeg bij de duiklocatie aanwezig te zijn. Niet dat er vroeg gedoken zou worden, maar meer zodat we ook dichtbij de instap zouden kunnen parkeren. Het was de bedoeling om bij Plompe Toren te duiken rond de hoogwater kentering. De kentering was om 11:15 uur en waarom spreek je dan om 09:00 uur af? Rustig vanuit Dordrecht via Willemstad en Bruinisse richting Burgh-Haamstede gereden. Ondanks het vroege tijdstip, waren er meer mensen die al op dat tijdstip onderweg waren. Al cruisend over de Zeelandse wegen, genietend van het uitzicht, kwam ik ruim voor de afgesproken tijd aan bij de duiklocatie. Mijn auto net naast de trap geparkeerd en voordat de parkeerplaats vol zou komen te staan nog even wat foto’s gemaakt. Niet veel later arriveerde de rest. Waardoor wij met z’n allen lekker bij elkaar en dicht bij de instap stonden.

Omdat we nog een tijdje moesten wachten voordat we te water konden, zijn we lekker tussen de auto’s, redelijk uit de wind, gaan zitten om ons bakkie koffie en/of thee te nuttigen. Dat was gelijk een mooie gelegenheid om Marcel, die vandaag voor het eerst met ons mee dook, te leren kennen. Voordat we het in de gaten hadden, was het bijna half elf en moesten we ons gereed gaan maken om te water te gaan. Tijdens het opbouwen van de setjes en het aantrekken van de natpakken, ja jullie lezen het goed…. niemand meer in een droogpak, werden de buddyparen samengesteld.

Terwijl wij de laatste zaken aan onze uitrusting in gereedheid brachten, kwamen de eerste duikers al langs om richting het water te gaan. Toen eenmaal de drukte voorbij was, zijn ook wij naar beneden gegaan om af te dalen naar een maximale diepte van 12 meter om ons vervolgens mee te laten nemen door de stroming. Al struinend over de de bodem zagen Susan en ik vrij snel iets tussen de oesterschelpen. Een klein kopje keek ons aan. En toen wij onze lamp erop schenen, werden we erg blij…. een Gehoornde Slijmvis! Terwijl ik Susan foto’s liet nemen en ik mezelf vast hield om op mijn plek te blijven, bewoog er iets over en rond mijn hand welke ik op de bodem hield. Nog één! Maar toe ik probeerde mijn camera te pakken… zoef en hij/zij was weer weg. Ondertussen was Susan klaar en heb ik geprobeerd nog wat foto’s te maken. En ja, wij beiden hebben hem/haar op de foto staan, dus het bewijs is er. Even nog een box aan elkaar gegeven waarna we verder zijn gegaan. Al mee zwevend met de stroming genoten we van de Anjelieren, Fluwelen Zwemkrabben, Noordzeekrabben, Botervisjes, Zeedahlia en Anemonen. Toen ik een foto wilde nemen van een Anjelier, zag ik ineens een golfje water in mijn onderwaterhuis….wat voor mij het einde van het fotograferen voor deze duik betekende. Gelukkig kan de camera zelf ook onderwater en is er niets ernstigs aan de hand. Jammer genoeg verder geen foto’s, maar naast mij lag een dame die haar flitser goed zijn werk liet doen en dat zorgde, achteraf gezien, voor mooie plaatjes.

Na 35 minuten te duiken, besloten we om om te draaien, want een aantal minuten ervoor was de stroming gedraaid en konden we ook terug met de stroming mee. Deze stroming was wel iets sterker dan op de heenweg, wat ervoor zorgde dat we sneller terug waren. Na een kleine 50 minuten besloten we samen naar boven te gaan om te kijken waar we waren. Enkele meters voorbij de instap staken wij onze kappen bovenwater. Rustig terug zwemmend, tegen de stroming in, kwamen we ook Joke en Marcel tegen. Nanda en Lex waren net voor ons al boven gekomen en hadden hun setjes afgedaan om ons te helpen.

Tijdens het afbouwen en het in de kratten doen van de setjes werden de pakken zolang mogelijk aangehouden om op deze wijze, zo min mogelijk last van de koude wind te hebben. Nadat iedereen klaar was namen we weer, met z’n allen, plaats tussen de auto’s. Waar werd nagepraat, onder het genot van al het lekkers met thee en koffie, over de duik. Al het lekkers…. ja bijna iedereen had wat bij zich, waardoor de keuze reuze was. Toen de koffie op was, ging iedereen weer huiswaarts, maar sommigen maakte nog even een pitstop bij de Zeelandbrug om daar hun fles weer te vullen voor de volgende duik.

Ben jij nieuwsgierig naar al het beeldmateriaal? Je kunt een selectie van foto’s bekijken in ons online fotoalbum 2023-05-29 | Plompe Toren.

Duik jij ook (weer) eens met ons? Volgende week gaan we naar het Grevelingenmeer. Locatie volgt donderdag. Meld je gerust aan!


Kroon Holding

 
Stelt AED en zuurstof ter beschikking Versluis.nl Fit2dive.nl