Posted by on 27 mei 2024

Vandaag stond West-Repart als duikstek op de planning, een duikstek waar nog niet veel gedoken wordt en bijna hoofdzakelijk door Duikbuddy Dordrecht.

De plek is ook daar door vrijwel ongerept en dat zie je aan het onderwater leven. Als ik redelijk optijd aankom op de parkeerplaats wordt ik al begroet door Jeff, die zijn auto net geparkeerd had. Het zag er allemaal een beetje druilerig uit maar wel droog. Terwijl Jeff en ik alvast onze sets aan het opbouwen waren druppelden ook langzaam alle duikbuddies aan op de parkeerplaats. Er waren er zelfs bij die zich vanochtend pas aangemeld hadden. Ook waren er 2 “nieuwe”, Randy en Eduard kwamen zich in levende lijve voorstellen. Na wat uitleg te hebben gegeven over de stek en de buddyparen waren gevormd, hebben we de spullen opgebouwd en aangetrokken. Esther en Friso die even op bezoek waren, hebben voor een aantal duikers de setjes met de auto even naar de instapplaats gebracht. Omdat de instap nog best een stukje lopen is vanaf de parkeerplaats.

Eenmaal bij de instap werd door de duikers 1 voor 1 rustig langs de dijk afgedaald naar het water. Het water was lekker en zeker 14graden. Voor sommige voelde dat toch ff koud als het vanuit de nek zo naar beneden het pak in liep. Eenmaal in het water moest er nog ff worden uitgezwommen richting de befaamde mosselhangcultuur. Terwijl we aan het zwemmen waren werden we in de gaten gehouden door wel minstens 3 Zeehonden. Helaas heeft niemand van de 8 duikers er een foto van kunnen maken, dus moeten we concluderen dat het helaas niet gebeurt is.

Bij de boeien aangekomen wachtte ons de volgende verassing…… Geen hangcultuur……..dan maar naar de volgen streng en helaas ook hier waren de mosselen geoogst. Besloten werd om dan maar daar af te dalen naar de bodem en dan parallel aan de dijk richting het dolfijntje te duiken. Het zicht was niet echt super zo’n 2 tot 3 meter hooguit. Zoals al eerder genoemd is de onderwater natuur hier nog best ongerept. Dit merk je door de krabben die er als een speer van door gaan als ze je zien, er worden een diversiteit van krabben gezien, grote, kleintjes maar ook joekels van de Noordzee krab. Ook wordt 1 van mijn favoriete dieren meerdere malen gespot en op beeld gezet, de dwerginktvis, oftewel de Sepiola. Dit diertje leeft hier graag ivm de zandbodem waar ze zich in kunnen verstoppen. Je ziet dan als je goed oplet alleen de ogen boven het zand uit komen. verder werden er nog zeenaalden, diverse garnalen en groen wier slakken gespot. Echt diep zijn we niet gegaan tot maximaal 4 meter maar het langst van de tijd duik je tussen de 2 en 3 meter.

Na ongeveer 70 minuten waren alle duikers weer veilig boven. Helaas regende het nu wel, gauw werd er omgekleed en de spullen opgeruimd en onder de partytent werd er onder het genot van wat koffie/thee nog even wat na gekletst en logboeken ingevuld. Het was weer een interessante en leuke duik. bedankt alle aanwezigen en tot de volgende keer aan de waterkant.

Gast redacteur: Lex

Beeldmateriaal is te bekijken via onderstaande links: