Posted by on 2 juni 2024

Gisterenmiddag lag ik nog in het water van de Haringvliet om deze van Stellendam naar Hellevoetsluis zwemmend over te steken en vandaag lag ik weer in de Oosterschelde. Niet op, maar onder water.

Zoals jullie hebben kunnen lezen waren de buddy’s vandaag verdeeld over verschillende duiklocaties. Zo zijn Nanda en Randy gaan duiken in de Vinkenveenseplassen. Andere zijn weer naar Zeeland afgereisd om daar de Oosterschelde onderwater te bekijken.

Omdat de kentering rond de middag lag, was ook de verzameltijd later dan we allemaal gewend zijn… 10 uur. Iedereen kon dus lekker uitslapen. Ondanks dat we konden uitslapen was ik op tijd opgestaan omdat ik mijn duikspullen nog gereed moest maken omdat ik door eerdergenoemde evenement geen tijd had gehad om alles klaar te maken. Ondanks dat ik alles vanmorgen pas gereed heb gemaakt was ik ver voor de afgesproken tijd aanwezig op de parkeerplaats. Joke stond daar al te wachten in haar nieuwe bolide. Even overleg hoe we de auto’s het beste konden zetten in verband met de wind. Toen we net beide auto’s op hun plaats hadden staan kwam ook Taco aangereden.

Tussen de auto’s, uit de wind, lekker zitten kletsen en gewacht to iedereen aanwezig was. Het wekelijkse ritueel van opbouwen van de setjes, buddyparen maken en pakken aandoen werd door gelopen. Omdat het een eindje lopen was werden sommige spullen in een bolderkar op steekwagen gedaan. De wandeling van ongeveer 20 minuten werd op militaire punctualiteit gestart. Al na een paar minuten lopen zagen we in de haven een Zeehond zwemmen, helaas zijn hier geen beelden van. Dus is maar de vraag of dit waar is, zouden sommige van ons zeggen. De weg werd vervolgd over een hobbelig pad van steentjes en gras en aarde werden overwonnen. Het laatste deel van de wandeling was gelukkig een geasfalteerde weg die wel bezaaid lag met krabben pootjes en Sepia ruggen. Je zou bijna kunnen zeggen dat daar een veldslag had plaats gevonden.

Eenmaal aangekomen bij de duiklocatie, het punt waar twee palen tegen de dijk staan en een stevig paaltje is waar je een touw aan vast kunt maken om in en uit het water te gaan. Best handig met het vele wier dat al direct aan de oppervlakte drijft.

Afgesproken was om een half uur heen en een half uur terug te duiken, een echte kenteringsduik. Direct bij het afdalen werden de eerste Ruwe Wratslakken al gespot. Dit zouden niet laatste van deze duik zijn. Het leek wel of er elke meter wel meerdere te zien waren. Naast deze slakken werden ook Harlekijnslakjes en Mosdierslakjes gezien. Susan heeft zelfs nog een Sepia gezien. Het zicht was niet heel erg super, dat varieerde tussen de een en vier meter. Netjes na iets meer dan een uur was iedereen weer terug bij de instap. Rustig zijn we een voor een via het touw naar boven gegaan. Spullen weer in/op geladen en onze tocht weer terug gemaakt richting de auto’s.

Nadat iedereen klaar was met opruimen, omkleden en inpakken hebben we nog even lekker in het zonnetje met zijn alle genoten van koffie/thee en wat lekkers mee gebracht door Lex.

De meeste reden voordat men terugging richting huis nog even langs de Zeelandbrug, duiklocatie, om daar te de flessen te vullen.

Al met al weer een mooie duik en ochtend/middag. Deze locatie blijft toch echt de moeite waard om de lange wandeling te doen. Natuurlijk is er ook vandaag weer beeldmateriaal gemaakt. Foto’s en een videocompilatie zijn te bekijken via onderstaande links.