Posted by on 29 oktober 2023

Ge-updated op 12 november 2023 om 04:33 pm

Vandaag twee duikverslagen.
Beiden geschreven door een gast redacteur.

Zoetwater 28-10:

Op de laatste dag van “Zomertijd 2023”, waar iedereen door Taco fijntjes is aan herinnerd, leek het Dick een goed idee om weer eens, alvorens de Oosterschelde ed. in te springen eerst een gewenningsduikje in de Zevenhuizerplas te maken. In Jos had hij snel een buddy gevonden en werd op zaterdag, om 10.00 uur, afgesproken bij de boothelling. Door een kleine vergissing in de locatie stond Dick bij de Strandgaper op Jos te wachten en Jos bij de boothelling op Dick. 😬 Gelukkig bracht de telefoon uitkomst en verkoos Jos het om naar de Strandgaper te komen. Na even wennen en uitzoeken “hoe ook alweer” hebben we ons in onze droogpakken gewrongen en togen we naar de waterkant. Elkaar even helpen met het aantrekken van de vinnen een stukje uitzwemmen en hup onder water. Dat had nog wel enige voeten in aarde i.v.m. het drijfvermogen, maar na wat gejojo konden we toch weer stabiel onder blijven en volgden we de veenwand, op zoek naar enig leven. Maar of het nou aan de hevige regenbuien van vrijdag gelegen heeft, maar op wat schooltjes jongbroeg, een enkel baarsjes was er niet veel te zien. Aan het zicht kan het niet gelegen hebben, want met een meter of vier was dat best wel redelijk. Ook de watertemperatuur van 14 graden kon de spelbreker niet zijn. Na 65 minuten staken we onze hoofden weer boven water. Dick wilde nog even proberen om met wat minder lood onder water te komen, maar dat wilde niet lukken. Dus maar weer terug naar de auto, spullen opbergen en nog even een bakkie en een happie doen bij voorheen De Blokhut, maar nu, Flow. Na nog even het dienstdoende personeel, wat meende een onderwater monster gezien te hebben en dat zelfs op de foto had, verteld te hebben dat het om een grote snoek, weliswaar in verre gaande staat van ontbinding, ging. Konden we weer huiswaarts om voorbereidingen te treffen om de klok vannacht een uurtje terug te zetten en te genieten van een extra lang weekend.

Zoutwater 29-10:

Ik ben ruim voor de wekker wakker, fijn zo aan het begin van de wintertijd, en hoor de stormachtige wind om het huis heen “het zal toch wel doorgaan?” Hup uit bed en zie na de locatie wijzig geen berichten meer, dan komt het goed. Rustig aan de spullen verzamelen, deze keer extra goed opletten want het droogpak gaat na lange tijd weer mee. Ik ben er klaar voor, even voor halfnegen een bericht van mijn buddy “ben er 8:45” mooie gelegenheid voor een bakkie koffie.
De rit naar de duikstek is vaak net zo fijn als de duik zelf, goede gesprekken en natuurlijk het uitzicht van de opgaande zon, het lijkt een mooie zondagochtend te worden. Eenmaal aangekomen is de parkeerplaats bij Den Osse vrijwel leeg en zijn we de eerste, de doorwerkzaamheden afgesloten N57 zorgt voor extra reistijd. Hey daar komt Susan aan en heel rustig gaan we de setjes opbouwen, ook Susan duikt weer in het droogpak en kunnen we straks rustig even uitloden. Mijn meter loopt terug, hmmm een kapot o-ringetje, gelukkig heeft Taco altijd reparatie set bij zich en is het probleem snel verholpen. Het bericht dat Peter, Helene en Amber wat later zijn doet ons besluiten vast te water te gaan. Zelf merk ik dat ik veel te licht ben, nee hè verkeerde loodgordel mee genomen, gelukkig met wat extra lood van Susan was ook dat probleem opgelost. Susan wacht op nog even op Amber en wij gaan linksaf met de stroming mee, altijd een mooi stuk, goed zicht en de zon in het water geeft extra kleur. We belanden in een “wolk” van kwallen en zien vervolgens van alles waar ik de namen niet precies van weet, een zeenaald en veel krabben, hele grote , hele kleine en spinkrabben, allemaal zijn ze druk, met elkaar of smikkelen aan een kwal ik zag er een zelfs die een oester probeerde te openen maar vooral zijn de meeste krabben op de vlucht als je dichterbij komt. Na 30 minuten draaien we om en gaan op een diepte van 3 a 4 meter terug, deze keer bepaald de blaas dat de duiktijd voorbij is en gaan dan ook weer vlot naar de auto terug om om te kleden. De rest van de buddy’s komen ook terug en doen, na weer warm aangekleed te zijn, een bakkie koffie met overheerlijke kruidnootjes van Susan. Het was weer een geslaagde ochtend tot een volgende keer aan de waterkant.

Foto’s van Taco.

(hier kan je ze op ware grote bekijken)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Save the date: 3 december 2023 11.00 uur duiken in Todi.