Posted by on 17 augustus 2021

Nadat het vorig jaar niet door kon gaan door alle COVID-19  maatregelen in de diverse landen, was het dit jaar ook tot op het laatste moment spannend of het nu wel kon doorgaan. Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover, nadat vorig week pas de boekingen werden gedaan bij de lokale camping (Camping Galsklint) gingen afgelopen donderdag de meeste van de duikers richting Middelfart, Denemarken. Merendeel van de duikers hadden er voor gekozen om in Duitsland te overnachten en de heenreis te splitsen in twee ritten. Net voorbij Bremen was er een hotel uitgekozen waar laat op de avond de laatste duikers arriveerde. Gelukkig was het personeel ter plekke zo gastvrij om ondanks dat het restaurant dicht was nog wat te schenken. Nadat dit op was ging iedereen richting de kamer om de volgende dag weer op tijd bij het ontbijt te zijn. Er lag namelijk nog een lange rit voor de boeg, zeker voor de elektrische autorijders. Iedereen vervolgde zelfstandig zijn weg en eigen tempo , men zou elkaar toch weer zien bij de camping in een natuurgebied nabij Middelfart. De eerste arriveerde daar rond 13:00 uur, de laatste ongeveer drie kwartier later. Nadat was ingecheckt konden de tenten worden opgebouwd, wat zelfs voor de twee onervaren kampeerders een koud kunstje was. Toen alles eenmaal stond, werd naar de eerste duikstek gereden om de eerste duik te maken. Deze duikstek was om de hoek van de camping. Bij een soort padvinders gebouw was een strandje met een eenvoudige spoel en was/omkleed ruimte.

Duiklocatie: Boulder Reef at Søbadet, Middelfart
Rechts van de originele duikstek werd te water gegaan, bij de trekkers huisjes. Deze duikstek werd op het water mooi aangeduid door twee boeien. Bijna idyllisch, zo met de overhangende bomen en het uitzicht op de oude brug waarover de duikers waren gereden om bij de camping te komen. Vanaf het strand door de kelpbladeren af gedaald naar een maximale diepte van 10 meter. Tegen de stroming in naar links gedoken, tijdens de duik draaide de stroming meerdere malen waardoor diverse malen onderling onder water werd gecommuniceerd met betrekking tot de duikplanning/koers. Mooi om te merken dat bijna iedereen dezelfde gedachte had over de te volgen koers etc. Na een uur kwam iedereen weer netjes bij de instapplaats met een brede glimlach boven water. Wat een mooie duikstek was het algemeen oordeel. Het lijkt deels veel op de Oosterschelde, maar dan met een grind bodem en veel meer zicht. Het zicht was namelijk tussen de 5 en 8 meter. Ook heeft men veel gezien, Zeedonderpad, Botervisjes, Huisjesslakken, Peutalen (groot en klein), Zeedahlia, Harnasmannetje en Zeesterren in verschillende kleuren. Ook de watertemperatuur was aangenaam voor onze natpak duikers…. minimaal 17,3 / maximaal 18,6 graden.

Na de duik werd terug gereden naar de camping, waar Fran en de inmiddels gearriveerde Patrick de duikers stonden op te wachten. Er werd even overlegd of er nog een avond duik gemaakt zou worden, maar inmiddels was het al laat op de avond zodat werd besloten om op het gemak te gaan eten. De camping had een eigen centrale ruimte waar iedereen kon koken, ook onze duikers maakte hier gebruik van. De huisgemaakte nasi werd warm gemaakt samen met de satésaus en eieren die van huis waren mee genomen. Ook waren augurken, atjar en kroepoek uit Nederland meegenomen. In de centrale keuken werd van dit lekkers genoten en heel veel gelachen. Nadat alles was opgeruimd en schoongemaakt werd onder de sterren na getafeld bij kaarslicht. Omdat er de andere dag drie duiken op de planning stonden en er gevuld moest worden werd alweer vroeg afgesproken op te staan.

Om zeven uur op zaterdag 14 augustus ging bij iedereen de wekker af, al was merendeel van de duikers voor de wekker wakker. Sommige pikte nog even een bakkie koffie voordat in de natte natpakken werd gestapt. Ontbeten werd er niet, eerst een duik en daarna het ontbijt. Bij het strand van de camping was ook een duiklocatie, hier was de eerste duik van deze dag. Jeff zijn spullen werden in de bolderkar geladen en naar het strand gereden.

Duiklocatie: Galsklint, Middelfart.
Deze locatie ligt aan de camping. Vanwege de vele bootjes (welke op dit tijdstip nog niet te water zijn) doken de duikers wel met een drijfboei zodat ze goed zichtbaar waren. Ook nu was er weer een redelijke stroming waartegen gedoken werd. Het bleef lang  ondiep, maar bij een diepte van 6,5 meter ging men parallel met het strand verder. Ook op deze duikstek heel veel Kelpbladeren en Zeegras. Grondels, Huisjesslakkenen en Zeesterren in verschillende kleuren in overvloed op de grind bodem en een Spinkrab. Jammer is wel dat er heel veel afval op de bodem ligt, een schoonmaak actie zou geen kwaad kunnen ondanks dat wij al veel hebben meegenomen. Én we hebben er een mascotte aan overgehouden! De watertemperatuur was iets gedaald…. minimaal 15,7 / maximaal 17,5 graden. Ondanks dat de temperatuur van het water was gedaald hielden de duikers toch iets meer dan een uur uit. Afgesproken was om dit niet veel langer te maken gezien er nog meer duiken op de planning stonden voor deze dag.

Na de duik werden alle flessen bij Esther/Friso in de auto geladen zodat zij deze konden gaan vullen bij de volgende camping. Ondertussen zorgde de andere er voor dat het ontbijt klaar stond. en alles was ingeladen om na het ontbijt naar de volgende duiklocatie te gaan. Esther en Friso reden voorop omdat zij het uitzoeken van de duiklocaties en duikplanning op zich hadden genomen. In kolonne reed men het natuurpark, waar de camping in gelegen is, uit over de kleine Belt brug naar de overkant richting Fredericia. Al snel was men bij de eerste, waar al een grote groep duikers aanwezig waren. Ondanks alle voorbereidingen en goed inlezen werd toch even bij de lokale duikers informatie ingewonnen ten aanzien van deze en andere plekken waar men wilde duiken. Zo vertelde de lokale duikers dat het niet de tijd van het jaar is om te gaan duiken bij de locatie waar onze duikers naar naaktslakken wilde gaan zoeken. Dat scheelde weer een onnodig lange rit. Verder gaven de vriendelijke duikers ook nog informatie omtrent de twee stekken waar men op dat moment wilde gaan duiken.

Duiklocatie: Ammoniakhavnen, Fredericia.
Zoals de naam al zegt ligt deze locatie bij oude Ammoniakopslag tanks. Een grote parkeerplaats waar op loop afstand een klein strandje is met picknick tafel en een tafel waarop de duiksetjes kunnen worden aangedaan. Ook is er een loopbrug naar een aanlegsteiger, welke niet meer gebruikt wordt en nu een vlag hangt dat er gedoken wordt. Dus een duidelijk zichtbare duiklocatie met vlaggen en boeien. Via het strandje en een kabel daalde men af naar een diepte van +/- 10 meter om vervolgens tegen de stroming in, over de kelpbladeren de kwallen proberen te ontwijken. Dat is helaas niet iedereen gelukt want Joke zat helemaal onder de strengen van de Haarkwal en ook Patrick was de “gelukkige”. Beide voelde wel dat ze gestoken waren maar het gelukkig mee. Na een half uur werd gedraaid en op 6 meter al duikend de safty-stop gemaakt. Ook hier weer veel huisjesslakken en Grondels, maar ook Zeedonderpadden, Heremietkreeften en ook hier weer de mooie Harnasmannetjes en natuurlijk niet te vergeten Zeesterren. Het werd wel steeds iets kouder want de watertemperatuur was inmiddels gedaald naar minimaal 14,1 / maximaal 16,6 graden. Of het was afgesproken, maar de laatste tien minuten van de duik kwamen alle duikers elkaar onderwater tegen en maakte men als groep de duik af en ging men via de kabel terug naar het strandje.

De duikers werden daar opgewacht door onze kantwacht van dit weekend, Francis. Zij hielp daar waar het nodig was met van alles en nog wat. Alle duikspullen werden bij de auto’s in het zonnetje te drogen gelegd. Sommige lieten ook hun natpak drogen, andere hielde hun pak aan. Aan de picknicktafel werd genoten van de lunch en uitgerust van de twee duiken, maar ook veel gelachen en gedold (maar dat ging het hele weekend door).

Na een klein uurtje werden de “droge spullen” ingeladen en reed men een klein 200 meter verder naar de volgende duikstek.

Duiklocatie: Lyngsbo Strand, Fredericia.
Ook hier was weer een picknick tafel en tafel waarop de duiksetjes kunnen worden aangedaan. Iets voor de NOB om ook in Nederland te maken? Langs de kust vanaf de vorig duikstek liep een smal strand naar deze locatie en nog verder langs de kust. Direct bij het strand daalde iedereen af om over de bodem uitgezwommen naar diepte. Bij de drop-off op 6 meter naar beneden gegaan naar een diepte van 11 meter om daar de kleiwand te volgen tegen de stroming in. Deze stroming werd naarmate de duik vorderde steviger. Na een half uur werd ook nu weer gedraaid. Ook nu werd er weer voor gekozen om de safety-stop al duikend te maken en iedereen liet zich met mee gaan. De stroming was sterk daarom was iedereen vlot terug, maar toch was het nog een duik van iets meer dan 50 minuten. Tussen het Zeegras, Kelpbladeren en in/tegen de kleiwand was ook nu weer veel leven…Grondels, Huisjesslakken, Zeedonderpadden, Heremietkreeften, Zeesterren wederom in verschillende kleuren (soms hele velden met Zeesterren zoals we in de Oosterschelde wel van die Brokkelsterren velden hebben), Diverse platvissen en verschillende kleine kreeften, ondanks dat er wordt gezegd dat deze hier niet zitten. Sommige duikers waren blij toch ook nu droogpak te hebben mee genomen, want de watertemperatuur was hier weer iets later als bij de vorige… minimaal 13,8 / maximaal 16,6 graden.

Lex had de opmerking van zijn duikbuddy Patrick van de dag ervoor goed in zijn oren geknoopt. Patrick had namelijk deze dag zijn 200ste duik gemaakt. Patrick, namens alle duikbuddy’s gefeliciteerd met deze mijlpaal!

Bij het opstaan wilde men nog kijken of er een vierde duik gemaakt zou worden, maar na drie duiken en de lage watertemperatuur waren de lichamen van de natpak duikers toch wel wat afgekoeld en daarbij kwam dat het niet zoals in Egypte is dat je verder niets hoefde te doen. Daarom werd besloten dat dit de laatste duik van de dag zou zijn en men richting de camping zou gaan en onderweg nog even de flessen te gaan vullen voor de duik van de dag erna. Lex zijn fles werd ingeladen bij de andere want hij en Francis moesten nog snel even opzoek naar een nieuw luchtbed aangezien die van hun kapot was. Bij de camping waar men vorig jaar wilde verblijven (dichtbij de huidige camping) werden de flessen weer gevuld. Het vullen was best aan de prijs, je zou bijna erover denken om onder water lang je adem in te houden om er meer van te genieten. Bijna gelijktijdig was iedereen weer op de camping aangekomen. Waarna nog even werd gerelaxt en daarna om te kleden om met zijn alle de stad in te gaan om daar te gaan eten. Bij Café Rita maakte men plek voor zo’n grote groep buitenlanders, lekker onder de terrasverwarmers. Nadat iedereen de menukaart via Google translate had vertaald werden de bestellingen doorgegeven. Toen eenmaal het eten op tafel kwam werd het pas stil en genoot iedereen van het heerlijke eten. Nadat iedereen klaar was werd nog even snel de Italiaanse ijssalon binnen gestormd, omdat hij dicht ging, om daar een heerlijke ijsje te halen. De avond werd bij de tenten afgesloten onder de sterrenhemel.

Ook de laatste dag (zondag 15 augustus) stond men weer vroeg op, om zeven uur ging bij iedereen ook nu weer de wekker. Lex en Francis zouden niet meegaan, want zij hadden nog een lange rit voor de boeg met veel stops vanwege het laden van de auto. Er werd alvast afscheid van elkaar genomen voordat men elkaar zou missen als de duikers terug zouden komen. Om niet in de problemen te komen met de uitcheck tijd werd ervoor gekozen om terug te gaan naar de duikstek van vrijdagavond, dicht bij de camping.

Duiklocatie: Boulder Reef at Søbadet, Middelfart
Bij het gebouw van de scouting (dacht men) stonden al veel auto’s geparkeerd en iedereen daarbij stond in zwempakken. Onze duikers parkeerde de auto’s weer verder op bij de hutjes. Omdat Patrick hier nog niet had gedoken werd eerst even bij het strand de locatie bekeken. Eenmaal bij het strand aangekomen was het duidelijk dat de situatie niet zo was als twee dagen ervoor. Eén van de twee boeien stond niet zoals ervoor recht op, maar 45 graden schuin. Zoveel stroming stond er. Druk overleggend werd het water bekeken en liep men naar het gebouw om te kijken wat de zwemmers zouden doen. Een bootje kwam aan om de zwemmers te begeleiden, maar die had erg veel moeite om tegen de stroming in te varen. De zwemmers gingen toch het water in en lieten zich deels met de stroming mee slepen, maar dat koste wel heel veel moeite. Uiteindelijk werd na alle risico’s te hebben besproken niet te gaan duiken, men wilde nog wat zien en niet overal voorbij vliegen. Een mooie afsluiting was dat bij de pijlers van de brug de Bruinvissen zwommen.

Op het gemak werd terug naar de camping gegaan. Daar ging men op het gemak alles nog even laten drogen en alles inpakken. De tenten waren inmiddels droog van de nachtelijke regenbui en konden zodoende ook worden ingepakt. Lex en Francis werden uitgezwaaid toen zij aan hun terug reis begonnen. In het zonnetje werd nog ontbeten, waarna de auto’s verder werden ingepakt. Toen iedereen was omgekleed en klaar was werden de auto’s buiten de poort gezet en uitgecheckt. Wat nog wel gezegd mag worden is dat de camping een aanrader is, erg netjes, opgeruimd en alle voorzieningen zijn er, zelfs een plek waar men alle duikspullen kan spoelen! Een lange terug reis stond voor de boeg. Onderweg hield men elkaar op de hoogte van de ontwikkelingen op de weg. Door de vele wegwerkzaamheden waren er veel vertragingen en/of omleidingen. Natuurlijk werd er tussen door nog wel even gestopt voor een tankbeurt, rustpauze en het lichaam te voorzien van energie. Na een lange reis was uiteindelijk de laatste om half elf thuis.

Sommige willen nog wel een keertje terug, om de Fraanjekop te zoeken die helaas afgelopen weekend niet is gevonden.

Er is veel beeldmateriaal gemaakt dit weekend door bijna iedereen. Alle filmpjes zijn samen gevoegd tot één compilatie welke te bekijken is op 2021-08-12 | Duik weekend Denemarken, ook zijn er heel veel foto’s gemaakt, bekijk ze maar eens via de link 2021-08-12 | Duik weekend Denemarken.

PS: Vergeten jullie je niet op te geven voor de “Memorial duik & BBQ 2021”! De eerste aanmeldingen zijn al binnen! Dit kan via de volgende link: Duikbuddy memorial duik & BBQ, dit kan nog tot eind van de maand!


Kroon Holding


Stelt AED en zuurstof ter beschikking Versluis.nl