Posted by on 17 juli 2018

Dordtenaar Jeff van Loon jaagt sportieve dromen na ondanks lichamelijke beperking

Door Stem van Dordt 17 juli 2018

Hoewel Dordtenaar Jeff van Loon geboren is met een open rug en in een rolstoel zit, weerhoudt dat hem niet om van het leven te genieten en alles eruit te halen. Van Loon is sportief aangelegd. Zo zwemt hij wedstrijden bij de Papendrechtse zwemvereniging ZV De Geul en duikt hij bij MDV Blauwe Vinvis (militaire duikvereniging) en Duikbuddy Dordrecht en omstreken (een duikforum ter bevordering van duiken waar iedereen, met een duikbrevet, zich bij kan aansluiten zonder enige verplichting, welke hij heeft opgezet met Richard Sprokkereef). Ook is hij jaarlijks te bewonderen bij de Dukdok City Swim To Fight Cancer 078 waar hij 2500 meter aflegt.

Wie op zijn website kijkt, ziet een bucketlist van veertien onderdelen staan. Inmiddels kan de Dordtenaar onder andere duiken met dolfijnen (2017) en zijn eerste duikbrevet (2007) van het lijstje afhalen, maar de helft staat nog open. Zo wil Van Loon nog zwemmen met dolfijnen en duiken met walvissen en met mantaroggen.

‘IK HEB EEN FANTASTISCHE ZWEMCARRIÈRE ACHTER DE RUG’

“Na de gelijknamige film met Jack Nicholson en Morgan Freeman gezien te hebben heb ik besloten om voor mij zelf ook een bucket list te maken. Heel veel mensen hebben dromen of wensen, maar vergeten deze na verloop van tijd. Door deze lijst vergeet ik ze niet en de dingen die ik gedaan/gezien heb laat ik wel op de lijst staan, alleen dan doorgestreept om niet te vergeten wat ik al wel niet gedaan heb van deze lijst.”

Eigenlijk zou Van Loon aankomende zomer in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark doorbrengen, maar de kosten liepen nogal hoog op. “Het moet wel leuk blijven, daarom wordt het twee weken duiken in het Egyptische Port Ghalib.”

City Swim

Op 1 september zwemt Van Loon voor de derde keer mee met de City Swim. Zijn voorbereidingen zijn in de winter al begonnen door de zwemtrainingen bij De Geul. “Tussen september en april zwem ik ook meerdere wedstrijden en wanneer de temperatuur van het buiten water het toelaat, train ik ook twee keer per week buiten.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Jeff in de Dordtse wateren | Foto: Jan Mikhout

Nog meer dromen

Van Loon heeft tot nu toe alles bereikt wat hij had kunnen dromen. “Ik heb een fantastische zwem carrière achter de rug… Diverse wereld kampioenschappen behaald, en verschillende internationale records op mijn naam en mijn eerste zwemperiode heb ik afgesloten met zes paralympische medailles (twee goud en vier zilver, inclusief één olympisch record).”

“Na mijn eerste zwem periode ben ik gaan rolstoelbasketballen. Daarin heb ik met mijn clubteam, BC Verkerk in Zwijndrecht, meerdere malen de Europacup 1 gewonnen en heb ik ook met rolstoelbasketbal aan een paralympische spelen deel genomen. Een aantal jaren geleden heb ik mijn oude liefde ‘het zwemmen’ weer op gepakt, nu bij ZV de Geul, waar ik mij prima op mijn gemak voel… Het is alsof je thuis komt.”

“Het was voor de trainers wel even wennen dueze waren namelijk niet gewend om iemand met een beperking in het water te hebben. Maar dat was snel voorbij toen men zag hoe ik mij in het water begaf en liet zien wat ik kon. Sporten zal altijd iets zijn wat ik blijf doen, de format van nu voel ik mij prima. Vooral in de zomer het buiten water zwemmen… Heerlijk!”

En toen kwam de erepenning

Tijdens de algemene vergadering van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) zaterdag 23 juni heeft Van Loon de NOB erepenning ontvangen. Reden is zijn inzet binnen MDV Blauwe Vinvis (militaire duikvereniging) en Duikbuddy Dordrecht en omstreken. Van Loon is superblij met en voelt zich vereerd door de onderscheiding. Ook bedankt hij de NOB.

Dit verhaal is geschreven door door Nanda van Heteren voor De Stem van Dordt.

Posted in: Nieuws
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com